Initiativtagare

Jag, Anna Kaya, läste i Aftonbladets Skolraset-blogg att Skollyftet har startat som en motreaktion mot Skolraset. Det är ett ganska starkt ord. Jag väljer att kalla det motvikt.

Jag vill starkt poängtera att Skollyftet inte alls, på något sätt, är emot Skolraset. Tvärtom stödjer vi helt och fullt en granskning av den svenska skolan. Syftet med Skollyftet är ett enda, att sprida goda idéer och positiv energi för att fler elever, lärare, föräldrar, politiker och andra intresserade kan få känna att det faktiskt finns många saker i den svenska skolan att vara stolt över.

När jag sedan läste att Skolraset väljer att lyfta fram Eva Appelgren som initiativtagare till Skollyftet bara för att i samma mening berätta att hon är anställd på en av Sveriges största friskoleföretag så funderade jag långt och länge på om jag skulle bemöta det. Eller ignorera.

Jag ville ignorera. Men jag vill samtidigt inte att människor ska tro att vårt intressanta och glädjespridande projekt ska vara initierat av ett företag med eventuella bakomliggande intressen. Det är det inte. Skollyftet är initierat av lärare på twitter. Helt öppet. Vilket redaktionen på Skolraset mycket väl vet om eftersom jag ”pratade” med Emanuel Karlsten på twitter om Skollyftet redan första dagen.

Skollyftet började med en öppen fråga från mig till alla lärare: ”Ska vi tokengagera oss i Skolraset eller ska vi skapa en egen arena?” Sedan svarade jag mig själv att jag föredrog en skoldebatt som utgick ifrån goda exempel och framåtblickar. Så här skrev jag i min egen blogg. Martin Stocken kom med förslaget att tagga inläggen med #Skollyftet och så blev det.

Att skapa en samlingsplats för goda pedagogiska idéer har funnits länge. Petter Bergenstråhle påbörjade ett arbete som jag helt oplanerat tog över. För ja, det var jag som knåpade ihop en enkel blogg men eftersom inte jag är så kunnig i WordPress bad jag om hjälp. Metabolisterna och Eva Appelgren kom till min undsättning. För på twitter hjälper man varandra.

Många lärare och andra skolintresserade twittrade om Skollyftet första helgen. Helena Sjöberg, Åsa Blomqvist, Patrik Landström, Christina Löfving m fl. Jag kan inte nämna alla men flera av dem är också administratörer på denna sida. Och fler blir vi.

Det bästa med Skollyftet är att alla goda idéer som främjar god undervisning, lärande eller skolutveckling är välkomna. Det spelar absolut ingen roll om man jobbar i förskola eller i gymnasiet, som ämneslärare eller klasslärare, i friskola eller i kommunal skola. Det spelar heller ingen roll vilket fack man är med i eller vilken skolpolitik man gillar.

Man skulle kunna säga att vi är helt obundna men det stämmer inte. Vi är fast förankrade i våra styrdokument och vi strävar åt exakt samma håll. Att skapa den bästa skolan för våra barn och ungdomar i Sverige. Allas vår framtid. I våra händer.

Och inititativtagarna, det är vi.

6 kommentarer

Under Skollyftet

6 svar till “Initiativtagare

 1. prinsen

  Undrar bara vilka som står bakom denna bloggen? Lista era twitterprofiler så att man kan följa er. 🙂

 2. Ping: Visa fler goda exempel från skolan-som skollyftet och Webbstjärnan | Kristina Alexandersons blogg

 3. @Havspappan

  Härligt initiativ. Visst behöver vi kritisk granskning men framförallt så behöver vi positiva förebilder. Mitt i allt det elände som beskrivs så finns det så mycket bra, konstruktivt och nytänkande ute i skolorna. I bland stora projeket många gånger små öar men inte desto mindre viktigt att visa. Bra att ni samlar de goda krafterna som vill och visar vad de faktiskt åstadkommer idag i den Svenska skolan.
  Hälsningar
  @havspappan

 4. Ping: Aftonbladets problem med skolraset | Jardenberg Unedited

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s