Projekt undervisa mig

Idag startade jag nytt projekt i en av mina ettor. Jag berättade för dem att jag hade tänkt på detta ett tag men att jag kvällen före kommit på hur jag skulle göra. Jag bad dem vara min ”testgrupp” då jag inte gjort detta förut. De var på.

Jag började med att be dem fundera på vad de var bra på. De fick post it-lappar att skriva på och jag samlade in dem och skrev upp alla förslag på tavlan. Sedan fick de fundera lite och jag gick runt och kollade av hur de tänkte. En del ville jobba ensamma, en del ville jobba tillsammans med någon annan. För att de skulle vara fler än två i en grupp ville jag att de hade ansvar för olika delar i det de ville lära mig.

När jag gick laget runt och sammanställde vad de ville lära mig blev det följande:

 • Grunderna i WoW (skapa en karaktär, lära mig styra den, hur man samlar ”items” och använder dem och vilken info på skärmen som är viktig i t.ex. en raid)
 • Grunderna i html (perfekt för mig enligt tidigare inlägg)
 • Skype – funktion, användningsområde (jag har inte använt det tidigare alls)
 • Göra diagram i excel
 • Fotboll – få insikt i hur alla olika cuper och tävlingar funkar, t.ex. Champions League, vilka lag det gäller, hur det spelas, etc. samt några exempel på dagens mest kända spelare
 • Kunna göra en hemsida med fakta om spelet Elderscrolls
 • Lära mig räkna volym i matte (när det gäller matte har jag verkligen glömt det mesta, så detta ska bli intressant)
 • Kunna skapa enklare rpg-spel, med sjuårige sonen som målgrupp samt fortsättningskurs på detta spel med lite mer avancerade grejer från en annan grupp
 • Grunderna i spelet Starcraft
 • Grunderna i PhotoShop
 • kunna sätta ihop ett paket med komponenter till ett datorbygge – vad jag behöver, hur jag ska tänka för att maxa prestanda, etc.

Innan jag startade hade jag ingen aning om vad detta skulle ge i kursen Svenska A. Om det inte gav något som hade med kursmål att göra hade jag ändå tanken att det var utvecklande för eleverna, att de genom att tänka på hur de bäst skulle lära mig något, också skulle utgå från hur de själva lär sig bäst. Men nu har alla har gjort en skriftlig planering med mina kursmål i respektive kurs, hur lång tid de tror att det tar, vad för material de behöver samt kanske det svåraste – hur de ska gå tillväga. En del har redan börjat skriva ner en manual till sitt område och samlat länkar till sidor med bra information. Detta tillsammans med de muntliga instruktioner de kommer att ge möter flera kursmål.

Men det viktigaste blir att de får fundera över hur man bäst lär sig något, vad man behöver tänka på när man ska instruera någon annan och också att de får större självförtroende när de inser hur mycket de faktiskt kan. Jag har tänkt att följa upp detta med mer arbete om personlig utveckling. Avslutningsvis ska de elever som vill få betygsätta mig men framför allt ska de få skriva ett omdöme, typ ett omdöme till mentorssamtal liknande det jag skriver till dem.

Lektionen idag var så givande och jag var glad – är fortfarande glad – och känner att detta kan bli bra. Fortsättning följer. Jag älskar mitt jobb!

/Carina Hasselgren

6 kommentarer

Under Språkutveckling, Svenska/Sv som andraspråk

6 svar till “Projekt undervisa mig

 1. Underbart härligt. Fast jag trodde första att du pratade om 7-åringar, och det kändes lite märkligt när de skulle lära dig grunderna i Photoshop… Tror att vi måste testa detta på sexor, borde funka.

  • Varför märkligt att de skulle lära mig PhotoShop? Just PhotoShop är en av sakerna jag gärna lär mig då jag kan använda det senare. Däremot blir jag nog ingen hängiven WoW-spelare i fortsättningen 😉

 2. Detta är ju super. Jag måste använda mig av detta i min Engelskundervisning.

  • Ja, om det är Engelska på gymnasiet finns väl kursmål som vill att man ska informera och instruera om jag inte minns fel…? Jag har fått in mer muntligt av vissa elever genom att de förklarat en favoritsysselsättning än tidigare under hela terminen.

 3. Ping: Visa fler goda exempel från skolan-som skollyftet och Webbstjärnan | Kristina Alexandersons blogg

 4. Vilket fantastiskt projekt. Att utgå från ungdomarnas brinnande intresse. Det går att göra i alla ämnen. Heja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s