Jodå, vi ska visa vägen!

Jag läser idag den ledare som ska publiceras i morgondagens GP och inser att vi lärare faktiskt har en hel del att säga till om. Om vi vill. Med #Skollyftet har vi visat att vi vill och att vi förtjänar att bli lyssnade på. I GP står det: 

”Den pågående skoldebatten är större och öppnare än på mycket länge. Förhoppningsvis kan den ge avtryck i verkligheten.”

Avtryck i verkligheten. Förhoppningsvis kan den ge avtryck i verkligheten. Betyder det att den skoldebatt som förts innan har förts på en fantasinivå utan verklighetsförankring? Kan det vara så illa?

I slutet av GP ledaren kan vi läsa

”Det som gäller nu är att försöka hitta de goda exemplen och lyfta fram dem. För de finns. Runt om i Sverige kan man hitta skolor som på olika sätt lyckats att skapa en lugn och trygg miljö som främjar lärande. Skolor med engagerade lärare som förstår det här med att hitta en balans mellan faktaplugg och kontextskapande diskussioner. Låt dem visa vägen!”

Självklart ska vi lärare visa vägen. Vi ska lyfta goda exempel, lärare och skolor. Vi ska sätta ord på vad vi gör, varför och hur långt vi ska nå. Och på vilket sätt. Men vi kommer även att beskriva vilka förutsättningar vi behöver för att kunna utföra vårt uppdrag.

Men, som vi konstaterat många gånger, goda exempel räcker inte för att utveckla skolan men visst är det en god start på en ny slags skoldebatt. En skoldebatt som ger avtryck i verkligheten. En skoldebatt som inte förs ovanför lärarnas huvud utan med lärarna som fullvärdiga debattdeltagare.

Kom igen nu, lärarvänner, så visar vi vägen!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Skoldebatt, Skollyftet, Uncategorized

2 responses to “Jodå, vi ska visa vägen!

  1. Ja, nu ska vi lärare göra våra röster hörda! Det är dags.

  2. Definitivt! Har skrivit om artikeln också: http://wp.me/p1nsEh-4b

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s