Om Skollyftet

Vi som jobbar i förskolan och skolan har världens bästa, och viktigaste, jobb. Vi har framtiden i våra händer och måste förvalta den väl. Därför vill vi tillsammans skapa framtidens skola och Skollyftet är en del av detta.

Det händer ofta att media visar upp en negativ, problemorienterad bild av den svenska skolan och vi vill med Skollyftet nyansera bilden och balansera  debatten något samtidigt som vi vill vara en inspirationslats för förskollärare, fritidspedagoger, lärare, rektorer och andra skolintresserade. Här hittar du många goda exempel, alltifrån lyckade lektioner till större projekt som leder till högre måluppfyllelse.

Skollyftet är, och förblir, en samlingsplats av lärare och andra som verkar i, och för, skolan och förskolan och vårt primära syfte är att bidra till en bättre och likvärdigare skola för alla de barn och unga som idag får en undermålig skolgång. Ett sekundärt syfte är att ge lärare möjlighet att ta plats på skoldebattens arena och göra sina röster hörda. På Skollyftet kan vi lärare styra debatten och välja vilka debatter som är viktigast för oss just nu. Skollyftet kommer även att vara en samlingsplats där lärare kan tipsa om intressanta blogginlägg som de själva, eller andra, har skrivit och det kommer även fortsättningsvis finnas mängder av goda exempel att ta del av. På Skollyftet kommer det finnas möjligheter för lärare, pedagoger och andra som verkar i förskola och skola att dela erfarenheter och pedagogiska tankar med varandra. Det som vi törstar så efter och som vi aldrig hinner. Pedagogiska och didaktiska diskussioner och reflektioner. Som i förlängningen leder till en bättre skola.

Tillsammans kommer vi att skapa mål och visioner för vårt gemensamma arbete med Skollyftet och alla som vill är välkommna att bidra. På twitter och/eller i bloggen.

#Skollyftet startade på twitter som en motvikt till #skolraset, som numera heter #skolgranskning, en livegranskning av den svenska skolan gjord av Aftonbladet men tanken att sätta ord på, och lyfta fram, det som är positivt i skolan har funnits länge. Vi som har börjat skriva på Skollyftet är Anna Kaya, Metabolisterna, Eva Appelgren, Christina Löfving, Helena Sjöberg och några till men vi blir många fler. Kanske även du?

Välkommen att bidra till Skollyftet du också!

Kontakt: redaktion.skollyftet@gmail.com

9 svar till “Om Skollyftet

 1. Ping: Följ och bidra på Skollyftet | braigt

 2. Lite störande att man inte hittar någon information om vem/vilka som startat detta initiativ, som i och för sig känns bra.

 3. Moni Sohlberg

  Äntligen! Vilket superbra initiativ!!! Hade man lyssnat på media hade man trott att hela skolan brakat åt fanders för länge sen 😀

 4. Ping: Skollyftet « metabolism

 5. Ping: JMW Kommunikation » BEFRIAD ZON: När metoden överordnas innehållet

 6. Martin Eliasson

  Jag förväntar mig att skollyftet även lyfter saker som kan och bör förbättras i skolan. Om syftet är att lovsjunga status quo bidrar inte detta initiativ med mycket. Vi är väl alla överens om att det finns både bra och dåliga exempel? Att visa på hur det borde vara är bra, precis som att visa hur det inte borde vara. Då kan vi ju faktiskt förändra det som inte fungerar så att vi får en bättre skola där barnen lär sig för framtiden!

  Rekommenderar Zarembas artiklar i DN om den svenska skolan (med både bra och dåliga exempel).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s